Wednesday, 28 March 2018

DASAR AGROMAKANAN NEGARA (2011-2020)



Oleh : 
Nurul Fazillia Binti Maizan (6A Ghazali)

LATAR BELAKANG


Dasar ini dijalankan selama 10 tahun serta telah diluluskan oleh Kabinet Malaysia pada 28 September 2011 dan telah menggantikan Dasar Pertanian Negara.Dasar ini diadakan untuk menangani isu bekalan makanan di Malaysia.Dengan dasar ini , ia memberi jaminan bahawa jumlah yang bekalan makanan mencukupi dan juga selamat untuk dimakan di negara ini.Selaras dengan usaha untuk menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi dan adalah dijangka bahawa Dasar Agromakanan akan meningkatkan pendapatan golongan petani dan usahawan tani.Seterusnya,membolehkan perkembangan sektor pertanian sebagai industri yang mantap dan berdaya tahan.

OBJEKTIF

1)Menjamin bekalan makanan yang mencukupi dan selamat dimakan
2)Menjadikan industri agromakanan sebagai industri yang berdaya saing dan mampan
3)Meningkatkan tahap pendapatan usahawan tani

STRATEGI

1)Meningkatkan pengeluaran dan bekalan makanan
2)Meningkatkan akses kepada makanan
3)Menstabilkan harga makanan
4)Menjamin keselamatan makanan dan pemakanan

KEPENTINGAN PERLAKSANAAN

1)Menjamin bekalan makanan negara
2)Meningkatkan sumbangan industri agromakanan
3)Melengkapkan rantaian nilai
4)Memperkasa modal insan

CABARAN

1)Mengekalkan harga pada paras berpatutan kepada pengguna
2)Teknologi
3)Penguasaan ilmu pengetahuan dalam kalangan petani


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.